Vigyázni kell, mit hall otthon a gyerek

A fiam nem igazán szereti az irodalmat, inkább a matek és a fizika megy neki. Ennek ellenére nem hagyjuk, hogy teljesen kivonja magát az irodalom tanulásból, mert majd le kell érettségiznie belőle és amúgy sem árt, ha ismeri a híres magyar költőket és írókat, na meg a világirodalom egy részét is. A legutóbbi irodalom órán a műfajokat vették és azt kapták leckének a hétvégére, hogy írjanak egy ódát. Az óda tárgya és megszólítottja szabadon választható, lehet egy példaképük, egy görög isten, egy hozzájuk közelálló személy, de akár kitalált ember is, viszont minimum 10 sor terjedelmű legyen. Na itt már kivolt a gyerek, hogy tíz értelmes sort hogyan fog összehozni egy görög istenről…

Péntek délután sok sikert is kívántam a fiamnak az ódaíráshoz, majd leültem a számítógép elé és elkezdtük a feleségemmel a műanyag ablakokat böngészni, mert már erősen érett egy nyílászáró csere a házban. A jó pár éve beszerelt fa nyílászárók már kiszolgálták az idejüket, a megjelenésük sem az igazi már, de az hagy kívánni valót maga után, ahogy szigetelnek. Az pedig nem hátrány, ha egy ablak jól szigetel, mert nem szökik ki a szoba melege és nem megy el egy rakás pénz a fűtésszámlára. A műanyag ablakok korszerű felépítése, a légkamrás szerkezet segíti a tökéletes szigetelést, hogy egyáltalán ne szökjön a meleg a szobából. Ha már szigetelés, akkor nem csak a hőszigetelést fontos megemlíteni, hanem a hangszigetelést is, hiszen nem annyira esik jól reggel hatkor az utca zajára kelni vagy éjszaka álmatlanul forgolódni a kinti forgalom miatt. Ezen kívül a műanyag ablakokat nehezebb felfeszíteni a keret vasalása miatt; bár nem állítják meg teljesen az illetéktelen behatolókat, de legalább nagyobb kihívást jelentenek nekik.

Ezeket a szempontokat meg is vitattuk hangosan, a különböző gyártók termékei között kellett döntenünk, az árat (muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-arak) és a minőséget is figyelembe véve. Egyszerre nagyobb kiadás műanyag nyílászárókra váltani, de megéri, mert utána évtizedekig nem lesz gond az ablakokkal. Ez igazán örömteli információ, mert már egy kicsit untam, hogy néhány évente csiszolni és lakkozni kellett az ablakkereteket, mert a napsütés és az UV-sugárzás intenzív hámlásra késztette őket. Miközben mi kiválasztottuk a nyertes céget és összeszedtünk minden információt, ami majd az ajánlatkéréshez kell, a fiam is készen lett az ódával. Hittünk neki, úgyhogy nem olvastuk el, ezért meglepődtünk hétfőn, amikor büszkén jött haza az iskolából, hogy külön kiemelte a tanárnő az ő ódáját. Bár a témaválasztása sajátos, de nagyon szépen megszerkesztett és a minimum terjedelmet is túlszárnyalta. Na itt már érdekelt a dolog, úgyhogy elolvastam és döbbentem láttam, hogy a műanyag ablakokról szól. Precízen beleírt mindent, a hőszigeteléstől kezdve a kiváló hangszigetelésen át a tartós, UV álló műanyag keretig.