Vers a napelemekről

Nagy meglepetés ért engem és a gyerekeimet nemrégiben.

Azt gondolom sokan tapasztaltátok, hogy a magyar tankönyvek az elmúlt években nagyon megújultak. Egyrészt jó irányba is megváltoztak, de vannak kifejezetten rossz tankönyvek is; ezt három gyermekes szülőként biztosan állíthatom. Egyetértek az innovatív törekvésekkel, de abban azért nem vagyok biztos, hogy el kell vetni a régi jól bevált dolgokat. Például egy Ablak zsiráfot vagy az olvasókönyveket.

Nagyon sok a tananyag, egyre több, és egyre jobban le vannak terhelve a gyerekek. Így nagyon nehéz egy olyan univerzális tankönyvet készíteni, amiből mindenki jól fel tud készülni, és minden pedagógus jól tudja használni.

A modernizálás ráfér minden könyvre, például küllemében is. A régi illusztrációk már nem működnek. Ma már más köti le a gyerekeket, és mások a problémák is.

A harmadik gyerekem jött haza egyik nap azzal, hogy ő magyar órán milyn szép verset írt… a napelemekről! Gondoltam magamban, hogy handabandázik a gyerek, minek kellett volna neki ilyesmiről verset írni?! Aztán kinyitottam az olvasókönyvét, és kiderült, hogy tényleg volt egy ilyen feladatuk az iskolában.

A fejezet témája a környezetvédelem volt. Ugyan tanulnak erről a környezetismeret órán is, de úgy tűnik, a tankönyv készítői felismerték, hogy ez egy olyan globálisan rendkívül fontos téma, amit nem lehet elégszer és elég sok platformon hangsúlyozni, oktatni. Ezzel pedig én is csak maximálisan egyet érteni tudok, mi is a természet tiszteletére, a környezettudatos és fenntartható életmódra neveljük a gyerekeinket.

Néhány oldalon keresztül kis történeteket olvashattak a gyerekek, például szemétről, műanyagról, szelektív hulladékgyűjtésről. Ezután következett egy kép, amelyen egy családi ház volt ábrázolva, a tetején napelemekkel. A feladat az volt, hogy a gyerekek írjanak egy verset, amelyben szerepel a napelem szó.

Kicsit meglepő, de szuper feladatnak tartottam, és megmondom őszintén, fel is csigázott. Elkezdtem kutakodni, hogy hogyan áll most Magyarország a témában, milyenek a napelem árak, milyen szolgáltatások elérhetőek. Szerencsére viszonylag hamar rábukkantam a https://napelemrendszer.info/ -ra. Itt össze volt szedve az összes fontos infó a témában.

Ez a technológia az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás napjainkban, ez nem vitás. Ellenben tényleg viszonylag keveset tudunk róla, hiszen egyelőre nincsen benne a közbeszédben. Az, hogy most már talán elkezdik bevinni az oktatásba, egy nagyon előremutató és szuper dolog, hiszen a gyerekeink fognak ezen a földön élni 30-40 múlva is. Megtanulják már most, hogy mit tehetnek a bolygó épségéért, a fenntartható életért. Ami ilyen fiatalon beépül, az sokkal hasznosabb és mélyebb tudás lehet, mint bármi, amit mi felnőttként felfogunk ebből.

Ami nagyon tetszett, hogy több felhasználó család történeteit, véleményét el lehet olvasni az oldalon. Hiszen mindig a valós emberi vélemények számítanak. Itt szó esik arról, hogy ki hogyan találta meg a vállalkozást, mi az, amiben ők a legjobbak voltak. Lehet árajánlatot is kérni, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár, ez nagyon fontos.

Úgy látom, mivel nagyon efelé tendál a világ, mi is elgondolkozunk egy 4 vagy 5 kW-os napelemrendszerek. A napelem árak persze nem olyan könnyen megfizethetőek, de ez a vállalkozás úgy tűnik, redukálja a költségeket, és ami fontos, nem ver át, megbízható és komoly cég, ahogy a véleményezésekből is kiderült.

Ha van egy nagyobb tőkétek a családdal, én azt gondolom, érdemes ebbe fektetni, az új autó vásárlását pedig elhalasztani egy kicsit.