Szövegértés a napelemekről

Az irodalom, az olvasás mindig is közel álltak hozzám. Ezt családilag is hozom, tanár szülők gyerekei vagyunk testvéreimmel, így talán nem meglepő, hogy nővérem például könyvtáros lett. Én is dolgoztam egyszer könyvtárban, és nagyon szerettem. Mindig úgy éreztem, legszívesebben minden könyvet elolvasnék. És a könyvek illata! Imádom!

Nagypapám is nagy irodalmár, mindig olvas valamit, és amit a legjobban csodálok irodalmi ismereteiben, azok a versek. Már jóval 80 év fölött jár, és még mindig fejből tudja Arany János Toldi című elbeszélő költeményét oda-vissza. Pedig második osztályos korában tanulta, több, mint 70 évvel ezelőtt!

Iskolás koromban én is nagyon szerettem az irodalom órákat. Bár általában inkább olyan műveket szerettem olvasni, amik nem voltak kötelezőek. Az órákon sok verset tanultunk, a kedvenc költőim Arany János és Weöres Sándor. Nem csak a verseik tartalma mély, hanem főleg Weöres versei nagyon szépek, tetszik, ahogy használta benne a költő a magyar nyelv dallamát. Ezen kívül szerettem az irodalom óráknak azt a részét is, amikor nekünk kellett szöveget alkotni. Valahogy mindig úgy bele tudtam helyezkedni az írásba, hogy szinte észre sem vettem mi történik körülöttem. Igazi flow-élmény az írás számomra a mai napig is. Ennek nagy hasznát vettem például az egyetemen a szakdolgozatíráskor.

Az irodalom szeretete egy olyan dolog, amit igyekszem átadni a gyerekeimnek is. A lányom idén hatodik osztályos, és ő is nagyon szeret olvasni. Nemrég írt az osztálya irodalom felmérőt, amiben voltak szövegalkotó és szövegértő feladatok is. Mikor délután hazaért kifaggattam, milyen volt a dolgozat, és elmesélte hogy a napelemekről szólt a szövegértő rész. Nem nagyon találkozott még ezzel a kifejezéssel, ezért feladta a leckét ez a feladat neki. Kérdezte, hogy mi az a napelem, de én sem tudtam egész pontos választ adni, csak hogy a napenergia megújuló energiaforrás, és hogy azok a nagy fekete téglalapok a házak tetején azok a napelemek, amik energiát termelnek. A lányomat nagyon elbűvölte az új ismeret, hogy a Nap fényét fel lehet használni. Leültünk tehát ketten a számítógép elé és a napelemekről szóló leírásokat kutattuk.

napelem pályázat mfb

Egy napelemrendszer nemcsak a fekete panelekből áll, hanem tartoznak hozzá kábelek, amik a termelt egyenáramot szállítják, és egy inverter, azaz átalakító, ami az egyenáramból váltóáramot csinál. Ez a három dolog alkot egy napelemrendszert. Minél több panel van, annál több energia termelődik. Érdemes annyi panelt feltenni, amennyi pontosan fedezi a házunk energiaszükségletét. A napelemet nem csak a tetőre lehet szerelni, hanem akár a földre is. A lényeg, hogy a Napsugarak megfelelő dőlésszögben érjék, ezért fontos a déli, délkeleti vagy délnyugati tájolás. Fontos az is, hogy másik ház teteje vagy fák ne árnyékolják le a napelemünket. A tetőszerkezetnek jó állapotúnak kell lennie, hogy elbírja a napelemeket. 

Érdemes minőségi eszközökkel és jó szakemberekkel megterveztetni a napelemrendszert, hiszen egy ilyen befektetés akár 40-50 éven keresztül is hiba nélkül üzemelhet és kiszolgálhat minket. Nem szabad spórolni a minőségen, így is nagyjából 10 éven belül megtérül a befektetett összeg. Aki napelemrendszer telepítését tervezgeti annak van egy jó hírem: az állam most pályázati támogatást nyújt rá. A napelem pályázat mfb bank által kiírt pályázat, amely 0% kamattal ad akár 10 millió forint hitelt magánszemélyeknek. A nyertes pályázók az elnyert összegből megterveztetik, felszereltetik és üzembe helyeztetik a napelemrendszert, mely folyamat összesen néhány hetet vesz igénybe. Ebből a leghosszabb rész a tervezés időszaka, hiszen mindent előre pontosan ki kell találni. A felszerelés maga körülbelül egy napot vesz igénybe, majd a próbaüzem után újabb néhány hetes intézkedés előzi meg a tényleges üzembe helyezést. Általában nyitott szemmel járok a városban, és úgy tűnik ennek a pályázatnak a híre másokhoz is eljutott már, ugyanis egyre több ház tetején látni más kisebb-nagyobb napelemeket. Talán ez a jövő már itt áll a küszöbön.