Otthonülő lettem, ez van

Mindig is találtam valami különösen ijesztőt a “remete” szóban. Nem emlékszem mikor találkoztam vele először az irodalomban – valószínűleg gyerekkoromban, ha már ennyire mélyen elültetődött ez a rossz érzés. Valami mesében talán. Arra viszont emlékszem, hogy Bessenyei György költőt hívták a “bihari remetének”. Nem hangzik ez is olyan “nyomasztóan”?

Sosem akartam remetévé válni, de a covid-időszak rákényszerített, hogy némiképp hasonló életmódot kövessek. A munkám is olyanná vált, hogy ki sem mozdulok miatta otthonról. Ezért a lakásomra már, mindenre kész hadiszállásként tekintek, ami mindennel fel kell legyen szerelve, mert rengeteg időt töltök a falai közt. Klímaberendezésre korábban nem gondoltam, mert eddig, nyáron főként utaztam. Sokat. De idén még a nyaralás is kimaradt, így már érzem, hogy sokáig nem leszek meg nélküle, még egy ilyen nyárra nincs szükségem, mint a mostani. Megbénított a hőség. Viszont, amikor arra kerestem rá, hasznos-e a klíma télen is, érdemes-e most felszereltetnem egyet, vagy a szerelő esetleg furcsán néz majd rám, akkor többek között a klimaglobal.eu oldalon világosodtam meg. Ezek a modern klímák 3-4-5 funkciósak is szoktak lenni. Már messze nem csak annyit tudnak, ami az én tájékozatlanságomból fakadóan egyedül nyilvánvaló volt: jól lehűteni a lakást, mikor kint már szaharai környezet van. Fűteni is jók akár. Kis helyiségben nem is kicsit hasznosak erre.

Az említett kereskedő weboldalán ennél többet is megtudhat az ember, de nekem már ez is új volt. Ha tőlük rendelnék klímát (ami egyre valószínűbb), nem kéne túl sok forrásból tájékozódnom, mert ott aztán rendelkezésre áll minden információ, amit megrendelő-és felhasználó-szinten tudni kell, és érdemes. Nem tudom, mikor szándékoznak idén bekapcsolni nálunk a fűtést – ebben két társasház lakóinak kell megegyezni mindig. De már augusztus utolsó hete is kicsit didergős volt, és a szeptember sem indult jól ugyebár. Ilyen kicsi, hordozható fűtőtestet nem fogok venni a lakásba, mert a földön több helyem már tényleg nincs. De egy klíma a plafon közelében elférne, és megoldaná a jelenlegi problémámat is. Nem lesz láb alatt, és ahogy mondtam, télen-nyáron hasznos. Miért is nem gondolkodtam hamarabb?…

Azt hiszem, ma írok is nekik. Nevem, mail-címem, telefonszámom, valamint a város megadása szükséges csak náluk, ahol élek, mert kiszállnak mindenfelé, gondolom. Arról, hogy a klimaglobal.eu egy sokat látott csapat, nem is elsősorban a referenciáik győztek meg, bár a másfél évtizedes tapasztalat magáért beszélne, hanem a profin szerkesztett weboldaluk. Úgy értem: tudják mi kell az ügyfélnek, hogy az mit is fog keresni, mert rengeteg klimatizálandó lakással, házzal, vagy egyébbel lehetett már dolguk. Látszik, amint böngészek, hogy a legtöbb felmerülő kérdésre magától jön a válasz. Már számítanak is rá. Ha a klíma feliratra kattintok, már ott is vannak a részletező leírások, amikre egyébként egyenként keresnék rá. Meg az is, hogy mire kell figyelni, amikre én nem is gondolnék. A helység mérete még evidens, meg hogy egyáltalán hány helyiségről volna szó, ahol ki kell fejtenie a hatást a klímának, de arra nem gondoltam laikusként, hogy a folyadék-elvezetéssel mi lesz például. No meg, hogy az adott szobát, lakrészt némileg átalakítani is szükséges lehet emiatt. A klimaglobal.eu munkatársai ezért nem csak a szerkezetet felszerelni képes szakemberek, hanem fúrnak, faragnak, meg amit még kell. Persze senki se ijedjen meg. Csak arról van szó, hogy a klíma csövét ki kell vezetni a lakásból, plusz alkalmassá kell tenni a felületet, ahol helyet kap a klíma külső-, belső része. Másra nem kell gondolni.

Komoly kis ingyen kémia- és fizikaórában részesülhet az, aki alapos, a Klímaglobál Kft. weboldalán. Értelemszerűen, ha fűtünk, más szempontok dominálnak – a hő felfelé száll. Megértettem, hogy miként történik cseppfolyósított gáz párologtatásával a hűtés, stb. De szinte tankönyvi szinten írnak ezután a klímaberendezés működéséről is. Nem szakszavakkal és olyan kifejezésekkel, amikkel az autószerelőmnél szoktam szembesülni. Mármint, hogy ő olyan dolgokat említ, amiről nem is tudom, micsoda, hanem például egy rövid kémiai tematikájú leírással is találkoztam, a párolgásról és a hőelvonásról, teszem azt. A székhelyük Mosonmagyaróváron van, de mint említettem, írnak a kiszállásról és a kiszállításról is.

Nekem tovább a kínálat is fontos, hogy széleskörű legyen. Ahány ember, annyiféle igény, és náluk nagyobb termékpalettáról olvastam. Ez azt a benyomást kelti tényleg, hogy igényre tudják szabni a megoldásaikat, nem egyfajta berendezést értékesítenek, vagy ilyesmi. Persze ezek csak az én benyomásaim, de tényleg ezek jönnek le. Akiknek pedig családi házuk van, találnak náluk nem csak klímát, hanem hőszivattyút is a választható lehetőségek között. Ha valaki, hozzám hasonlóan erről képezné magát, nézzetek rá a blogjukra szintén. Ott még arról is szót ejtenek, hogy ilyesmi beszereléséhez milyen támogatás vehető igénybe, és milyen feltételekkel. Ilyen költségtérítés ugyanis sokkörűen lehívható: a közművesítéstől, a festés-mázoláson át, a fürdőszoba-felújításig, teszem azt. Ezzel inkább már edukálnak, akkor is, hogy ha nem pont a vevői körüket erősíted. Szimplán jófejség… Ha van ismerősötök, akit érdekelhetnek ezek a dolgok, rányomhattok a blogposztjaik alatt, a klimaglobal.eu-n, a Facebook-on való megosztásra is.

Miközben ezeket a sorokat írom, mégis rászántam magam a lelkesedés közepette a telefonálásra. Ilyen vagyok, nem szeretek halogatni, és evés (böngészés) közben jön meg mindig az “étvágy”. Csak néhány általános kérdésre akartam hallani a választ valaki szájából, és miután egyből elérhetők voltak, meg is erősítettek, hogy az én településemre is bármikor kijönnek, előre is, felmérni a terepet. Aztán pedig, ha tőlük veszek klímát, bármikor menetrendszerűen, mikor tisztítani kell, vagy valami probléma van. Nem mintha az ilyesmi gyakori lenne ezekkel az eszközökkel, mint megtudtam, de van garancia. Így már biztosabb, hogy rögvest kérek ajánlatot is. Abban maradtunk, hogy részletesebben leírok mindent, mert akad az ajánlatkérés végén egy megjegyzés rovat. Gondolom, hogy az, aki dolgozhatna a saját lakásom hűtésének kivitelezésén, maga olvassa el a szempontjaimat. Ha ti is igénylitek, hogy valaki élőszóban tájékoztasson, lehet, hogy mégis inkább azt ajánlom, hogy ajánlatkérés és -tétel előtt beszélgessetek velük, de első a weboldal!

Valamint, azt hozzá tenném, hogy én közel lakom viszonylag hozzájuk, de szerintem az egész ország területéről kereshetitek őket ilyen igénnyel. Szóval rajta, ha telefonálnátok: 06 70 312 72 18. A cég hátteréről szintén az oldalon kaptok további infót.

Remeteségem tehát nemsokára klímás lakásban folytatódik. Bizakodom az aktívabb nyárban, de mivel fals volt a feltételezésem, hogy ezeknek a dolgoknak, mint a klíma, nyáron van csak szezonja, azt is bebiztosítom egyben, hogy ne fázzak. Akkor sem, amikor még nincs, vagy már nincs nálunk bekapcsolva lenti kazán. Mostantól azt mutatja majd mindig a hőmérő pontosan, amit én szeretnék!