Olvasni már a saját udvaromon szeretnék

Imádok olvasni. Borzasztóan szeretek elmerülni a könyvek szereplőinek az életében. Olyankor elfelejtem, hogy mi van körülöttem és csak habzsolom az oldalakat. Minden gondomat, problémámat eltudom ilyenkor engedni, és csak a könyvnek, a könyvben élek.

A legjobban a természetben szeretek olvasni. Gyerekkoromban rendszerint az udvaronkon álló hatalmas cseresznyefa alatt olvastam. Az volt a kedvenc helyem.

Jelenleg a fővárosban, egy kis lakásban élek. Most is nagyon szeretek olvasni, de megközelítőleg sem olyan jó bent, a sötét kis szobában, mint egy gyönyörű kertben. Főként ez az, ami arra sarkallt, hogy a lakásom eladása mellett döntsek. Nem szeretném az egész életemet egy kis lyukban letölteni. Vágyok a levegőre, a fényre, a természet közelségére. Szeretnék egy házat vásárolni, lehetőleg a fővároshoz közeli falvak egyikében. Az udvaromra mindenképp szeretnék egy cseresznyefát ültetni, ahol majd az irodalom iránti szeretetemet kiélhetem.

Már elkezdtem nézegetni a házakat, és van néhány, ami tetszik. Látok rá lehetőséget, hogy a tervem megvalósul. A lakásomat is elkezdtem hirdetni, de sajnos még vevő nem jelentkezett.

Az egyik barátnőm, Karola, nagyjából fél éve adta el a lakását. Ő hívta fel rá a figyelmem, hogy néhány papírt be kell szerezni, mivel azok nélkül nem adható el a lakás. Megígérte, hogy küld egy linket, ahonnan tájékozódhatok.

Karola az e-tanusitas.eu weboldalt küldte nekem, ahonnan megtudtam, hogy az ingatlanok eladása előtt kötelező eneregetikai tanúsítványt beszerezni, enélkül egy lakás, vagy ház sem adható el. Egy jogszabály szerint 2009 januárja óta kötelező minden újépítésű és közhasználatú épületre energetikai tanúsítványt kiállítani, 2012 óta pedig már a régebbi épületeknél is szükség van erre.

Az energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy a lakás energetikai szempontból milyen mértékben felel meg a különböző előírásoknak, tehát, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Az energetikai kategória megállapításánál figyelembe veszik a hőszigetelés mértékét, a nyílászárók állapotát, a fűtésrendszert, valamint a vízmelegítésre használt eszközök korszerűségét és hatékonyságát is. Minél jobb besorolást kap az ingatlan, annál jobb, mivel egy AA+ kategóriába eső otthont sokkal magasabb áron lehet eladni, mint egy alacsonyabb, mondjuk CC kategóriást. Emiatt érdemes már jóval az ingatlan eladása előtt megcsináltatni a tanúsítást, és nem csak az utolsó pillanatban, hiszen akkor a hirdetésbe is bele lehet írni, hogy milyen kategóriába tartozik a lakás. Számomra ez valóban nagyon előnyös lenne, ugyanis egy frissen felújított, jó állapotban lévő lakásban élek, tehát valószínűleg az AA+ kategóriába sorolnák.

Az e-tanusitas.eu internetes oldalon kiváló ajánlatokkal találkoztam. A cég az egész országban vállalja a tanúsítások elkészítését. Több mint hatvan szakértő mérnök munkatársuk van, akik felméréseket végeznek szerte az országban. Az energetikai tanúsítvány elkészítése nem vesz sok időt igénybe, hiszen akár 12-24 órán belül kézhez kaphatom. Ehhez csak fel kell hívni a céget, vagy ki kell tölteni a honlapjukon található űrlapjukat, ami után a cég munkatársai felkeresnek engem. Rövid telefonos beszélgetés után felveszik a szükséges adatokat, amiket továbbítanak a területileg illetékes kollégáiknak. Ezután a szakértő egyeztet velem egy időpontot, ami számomra a legalkalmasabb a személyes helyszíni felmérésre. A megbeszélt időpontban a szakértő megérkezik, és végrehajtja a szükséges méréseket. A mért adatokat továbbítja az irodába, ahol elvégzik a számításokat, és elkészítik a tanúsítványt. Végül az elkészült dokumentumokat futárszolgálattal küldik el nekem. Ennek értelmében az energetikai tanúsítvány elkészítése nagyon egyszerűen, gyorsan megoldható. Még ma kitöltöm az online űrlapot, hogy minél hamarabb kézhez kapjam az energetikai tanúsítványomat. Remélem, hogy ha a hirdetésbe majd erről is szót ejtek, akkor jelentkeznek majd az érdeklődők. Jó, hogy tudok az energetikai tanúsítvány létezéséről, ugyanis a kinézett házaknál is rá fogok kérdezni, hiszen a megállapított kategóriából meg lehet állapítani, hogy ebből a szempontból milyen állapotban van a ház, milyen mértékű felújításra szorul.