Olvasni jó, de nem csak szépirodalmat, hanem a fürdőszobákról is

Az olvasás szeretetét lehet örökölni, de az az évek során is kialakulhat, hiszen találkoztunk már olyannal, aki gyermekkorában nem szeretett olvasni. Mégis felnőtt korára falja a könyveket, egy jó könyv el tud indítani olyan úton, ami végeláthatatlan könyvfaláshoz vezet. Számomra ezt az érzést és érzetet, hogy az olvasás boldoggá tesz, hogy egy másik, akár képzeletbeli világba léphetek a szavak által, a magyar irodalom két jeles tagja hozta meg. Az egyik egy fantasztikus költő, akinek a szóképei és hangutánzó szavai, melyeket a verseiben használ, a regényíró pedig olyan hétköznapi embereket és azok nagyon hétköznapi életét és problémáit mutatja be, hogy így válik a legjobban élvezhetővé az írása.
Ezen két ember hatására kezdtem el egy klubba járni, ahol hétről hétre, másik szerzők munkásságáról, és műveiről beszélgetünk. Nevezhetjük könyvklubnak is, de nem feltétlenül csak regényeket olvasunk, előkerülnek versek, és novellák is. Ilyenkor azt is érzem, hogy jó közösségbe tartozni, egy olyan közösség, akik élvezik és értékelik a magyar irodalmat, még inkább vonzó és jó közeg, jó táptalaj mindenfajta egyedik gondolkodásmódnak. Persze a beszélgetések után, mivel egy jó csapat alakult ki, nem csak a könyvekről és irodalomról szokott folyni a diskurzus, egyéb más érdekes témák is napirendere kerülnek, amik nem köthetőek a magyar irodalom jeles képviselőihez.

Ahogy már írtam szinte baráti kapcsolatok alakulnak a ki a magyar irodalom kedvelők körében, eme klubnak köszönhetően. Így múltkor az egyik lánnyal beszélgettem arról, hogy most lehet pár hétig nem fog jönni a klubunkba, mert fürdőszoba felújításba kezdett, és ez minden idejét és energiáját teljesen felemészti. Még úgy is, hogy talált egy remek honlapot, amelyből már a kezdetek óta nagyon hasznos és jó ötleteket tudott szerezni. Ez az oldal megtalálása után fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy neki is fel kellene újítani a fürdőszobáját, annyira jó ötleteket talált ezen a remek oldalon. A fürdőszobája amúgy is vagy 30 éve lett kialakítva, még az eredeti vízvezetékek futnak a már kopott, itt – ott letört csempék alatt. Amely esztétikailag már nagyon zavarta a könyvklub társamat. Így, hogy inspirációt nyert az oldaltól, bele is vágott a felújításba. Ez az oldal annyira remek, hogy már a kezdetektől kézen fogva vezeti a z olvasóját az egyes fürdőszobai felújítási műveletekben.

Brigi azon kapta magát, hogy kis vázlatokat rajzol egy papírra, hogy hogyan is szeretné, hogyan legyen elrendezve a fürdőszobája. Mivel teljesen más elrendezést álmodott meg, mint amilyen eredetileg jelen van a fürdőjében, kezdetét vehette az, hogy hogyan is nézzen ki az új víz – és villanyvezetékeket helyzete, és majdan, hol helyezkedjen el a zuhanyfülkéje, a WC és a mosdókagyló. Minden ilyen ötletét a remek oldalról vette, ahol bejegyzések formájában erre is tudott ötleteket meríteni, hiszen legpraktikusabb fürdőszoba berendezésekre is talált ötleteket.

Úgy gondolta, hogy felkészülnek kell lennie, hogyha a burkoló, villanyszerelő szakemberek megérkeznek hozzá, akkor már egy kész tervvel, rajzzal tudja számukra felvázolni, mit is hova szeretne. Nem szerette volna, hogy felkészületlennek lássák, akinek fogalmas sincs mire is vágyik fürdőszoba tekintetében, csak azt szeretné, hogy szép és új legyen. Erről szó sem volt, Brigi mindennek tudta már a helyét, mindent praktikusság szempontjából vizsgált.

Ami nagyobb gondot okozott számára, hogy milyen csempét is válasszon ki. A mostani csempéje már megkopott és a színét is elvesztette. Azon a remek oldalon, ahol számos bejegyzést olvasott a csempe divatokról, ahol kifejtik, hogy három fajta trend létezik, egyik a nagyon extrém, ami nem más mint az extravagáns színek, akár fekete is lehet, némi csillámmal, illetve vannak olyan személyek, akik a fürdőt mindig a vízhez és a víz színeihez társítják, így a kék árnyalataiban gondolkodnak mindig a vizes helyiségekkel kapcsolatban, és vannak azok a személyek akik a natúr színeket részesítik előnyben a csempeválasztásuk során, hiszen a natúr bézshez mindenféle kiegészítőt lehet választani.

Egyfelől ilyen bejegyzéseket talált a jó ötletekkel szolgáló oldalon másfelől a fürdőszoba csempe minták kiértékeléséről is született bejegyzés. Még mindig divatos az, hogyha természetes kő hatású, erezett csempéket tetet fel a megrendelő. De egyre divatosabbak a virág minták vagy valami nonfiguratív nyomat. Ezen ismeretek tudatában kezdett Brigi tervezgetni. Azt tudta, hogy natúr színeket szeretne bézs, barna volt az elgondolt koncepciója. A fürdőszoba csempe minták tekintetében még bizonytalan volt, hogy szeretne – e egy olyan függőleges vonalat, ahol az eredetihez illő, ám mintával rendelkező csempe is megtalálható. Divatosnak divatos lenne, de nem lehet tudni, hogy mennyi idő alatt unná meg ezt a különlegességet. Nagy dilemmával állt szemben, ám döntött és egy mintás csíkot felrakatott a mesterekkel.

Ahogyan a bejegyzésekben is olvasta, neki is az volt az elgondolása, hogy egy bézs színű csempéhez választ majd különlegesebb kiegészítőket, valamint azok színe is lehet élénkebb, legyen szó akár egy folyékony szappan tárolóról, vagy egy szép kéztörlő törülközőről. Ezeket egy idő után, hogyha megunja, akkor lecseréli őket, más színt visz be a fürdőjébe, ami már rögvest olyan, mintha kicsit kicserélt volna benne mindent.
Következő lépésként azt kellett eldöntenie, hogy a csempék milyen módon legyenek felragasztva, illetve a padlóra lerakva. Ebben az oldal ismételten nagy segítségre volt számára, hiszen az egyik bejegyzésében, arról tárgyal, hogy mit is jelenet egy sima csempe lerakás, és mit takar a diagolnál lerakási mód kifejezés. Természetesen képekkel illusztrálva, hogy még a női olvasóknak is teljesen egyértelmű legyen a csempe lerakott végkinézete. Brigi is nagy szavakat tudott használni már, amikor a mesteremberekkel tárgyalt erről a munkafolyamatról, mert egyébként fogalma sem lett volna, hogy mit is kér. De így, hogy utána olvasott minden a helyére került és a szakik már majdnem egyenértékűnek kezelték a megrendelőjüket, hogy ilyen szakkifejezéseket tudott.

Miután végeztek a csempézéssel, felkerült a mosdókagyló és a wc. A bútorok elrendezésénél is azt tartotta Brigi szem előtt, hogy minden a praktikumot és a kézre fekvőséget szolgálja.
Brigivel három hét múlva találkoztam újra, amikor beszámolt, hogy hogyan is sikerült a fürdőszoba felújítása. Elmondta, hogy nagyon hálás annak az oldalnak, ahonnan az ötleteket nyerte, és mindenkinek csak ajánlani tudja, hogy keresse fel, hiszen ténylegesen minden témát érint, ami közbejöhet és hasznos lehet egy fürdőszoba felújítás kapcsán. Ő sem tudja, hogy mit kezdett volna nélküle, végig ez az oldal tartotta benne a lelket, és hogy sikerülhet egyedül megcsinálnia, természetesen a szakemberek segítségével. Tényleg hasznos információkat talált rajta, és ha nagyon nem tudott volna mit kezdni, illetve elakadt volna, még segítséget is lehet kérni. Az oldalon van egy elérhetőség, és ki is érkeznek, hogyha annyira tanácstalanná válnának a felújítás során a felújítók.