Irodalomóra alatt kaptam ötletet az új bojlerhez

Mindig is sok szálon kötődtem a magyar nyelvhez és az irodalomhoz: kiskoromban esti mese nélkül nem volt elalvás és abban a szerencsében volt részem, hogy szüleim mindig is nagyon fontosnak tartották a mesék, később pedig a különböző “akadémiai” alapművek ismeretét – nem emlékszem olyanra, hogy ne pártolták volna az olvasásszeretetemet. Már általános iskolától kezdve jártam szépkiejtési és versíró versenyekre, történetíró versenyekre – ez a megye vezető gimnáziumába kerülve sem történt másként, értelemszerűen a későbbiekben a magyar lett az egyik tantárgy, amelyre specializálódtam, később pedig magyar szakos tanárnak tanultam tovább – ugyan ez meglepő nem volt, de kevésbé aratott sikert az ötlet családi körben…

Szuper tanáraimnak, a sok kapott lehetőségnek és művészetkedvelésemnek hála introvertáltságom ellenére nagyon jó lett a kommunikációs képességem, ez volt az egyik, amely miatt tanár lettem és élvezni is tudtam. Szerencsére összességében gyakorta megtaláltam a jó lehetőségek, így egy elvállalt másodállás miatt az anyagiak miatt sem kellett aggódnom, nyugodtan taníthattam. Sőt mi több, párommal, akivel egyébként még az egyetemen ismerkedtem meg (bár jóval élhetőbb pályát választott magának) egy hagyaték által a költözésre is lehetőségünk adódott a környéken, bár hagyaték lévén kisebb-nagyobb felújításokra szorult, de szerencsére volt rá módunk, hogy ezeket megcsináltassuk és költözzünk. Persze ebben az időszakban sikerült a szokásosnál kicsit szétszórtabbnak lennem, amit a diákjaim is érzékeltek (a fiatalabb korosztály is borzasztóan érzékeny tud lenni, ha megfelelően állnak hozzájuk). Már majdnem minden készen állt a beköltözésre, mikor még a bojler cseréltetésének problémájával is szembesülnünk kellett, mert a meglévő már nem bizonyult a legbiztonságosabbnak. A hagyományos gázbojlert problémásnak és nem mellesleg veszélyesnek is tartottuk, így bíztunk benne, hogy találunk valami egyéb alternatívát, ami legalább olyan hatásfokkal, de biztonságosabban működik – a megoldást végül egy kedves diákom adta meg: órák után gyakran beszélgettünk az élet apró-cseprő problémáiról pár szóban és mikor ezt megtudta, rögvest támadt egy jó gondolata, mert náluk is épp most volt bojlercsere.

Ők, mint megtudtam, az úgynevezett elektromos bojlerek mellett tették le a voksukat, amelyet a https://futesrendszerek.hu/ által szereltettek be, ráadásul nagyon elégedettek voltak a végeredménnyel, így én is felkerestem a weboldal ide vonatkozó részét – szerencsére egy jól összerakott, laikusok számára is érthető leírással találkoztam. Ebből kiderült számomra, hogy az elektromos bojlereknek két típusa – zárt és nyitott – létezik. Ami miatt jó választás az elektromos bojlerek beszereltetése, az az, hogy általában könnyebben kezelhetőek a gázbojlereknél és ezek üzemeltetéséhez nem kell engedély a hatóságoktól, plusz ugye a gáz bevezetésére sincs gondja az embernek.

A hagyományos gázbojlerekkel szemben van még egy nagy előnye: a hőveszteség könnyen leredukálható azzal, ha közel tesszük ahhoz a ponthoz, ahol majd a fogyasztás történik. Ez a hőveszteség-csökkentés még emelhető egy védett hely kialakításával a bojlernek, de ezzel még az alapból hosszú várható élettartamot is meg lehet növelni – mindezt persze amellett, hogy gyakorta olcsóbban lehet kijönni az elektromos bojlerekkel, mint a gázbojlerekkel.

A fentiek mellett egyes típusok rendelkeznek még egy hatalmas előnnyel, egy kényelmi funkcióval: lehetőség van olyat választani, amelyekhez dukál még egy LCD kijelző és egy elektromos hőmérséklet-szabályzó rendszer, ami jobban belegondolva tényleg nagyon megkönnyítheti a felhasználó életét.

Persze a választáskor több dolgot is mérlegelni kell, nem lehet csak úgy hasraütésszerűen beszereltetni egy elektromos rendszert sem: az egyik legfontosabb szempont az, hogy mennyit fogyasztunk, mekkora számunka a készülék ideális űrtartalma. Ez azért is fontos, mert ha túl nagy bojlert választunk, akkor túltermelés keletkezik és rendszerint több víz marad felmelegítve a szükségesnél, ami azzal jár, hogy felesleges kiadásokba verjük magunkat – ellenben túl kicsi űrtartalom választásakor túl sokszor kell felmelegíteni az újabb adag vizet. Ez logikusan gondolkozva szintén nem túl gazdaságos: sem időben, sem pedig energiában, hiszen többször kell felfűteni a kisebb adag vizeket.

Amit már ismertem és régen is nagyon hasznosnak bizonyult, illetve az elektromos bojlerekkel is működőképes, az az éjszakai áram bevonása az áramközbe: amennyiben ezt választjuk, arra az esetre azt javasolták, hogy egy mérettel nagyobb bojlert szerezzen be a vevő az alapvetően szükségesnél. Ennek csupán annyi az oka, hogy a melegítés első sorban éjjel történik, nappal csak időszakosan, így van rá esély, hogy az éjszaka melegített víz felhasználásra kerül már nap elején.

Szerencsére az érdeklődő más hasznos ötleteket is kap az oldalon ahhoz, hogy a lehető legideálisabb döntést hozza a bojler elhelyezését illetően. Egyrészt, ismét a hőveszteségre vonatkozóan javasolják, hogy minél kisebb helységben kerüljön elhelyezésre, lehetőleg olyanban, ahol gyakran használjuk – például fürdőszoba. Fontos a megfelelő időközönként történő ellenőrzése a vízkőnek is: a vízkövesedés sajnos ronthatja az elektromos bojlerek teljesítményét is, az országban pedig jellemző a kemény víz – amely pedig növeli a vízkő esélyét. Mindemellett hasznos, ha a víz hőfokát helyesen állítjuk be és nem melegítjük fel indokolatlanul melegre.

A zárt és a nyitott rendszerű elektromos bojlerek közt is vannak különbségek, nem véletlenül a két csoport: például a nyitott rendszerű általában műanyagból készül a tartály, általában kisebb űrtartalmak esetén – viszont fontos jól megválasztani a szigetelő anyag típusát, hiszen a hőmegtartásban ez sokat számít. Amennyiben nem megfelelő a szigetelés, akkor a normál energiafelhasználásnak akár a háromszorosát is elhasználhatjuk a víz melegítésre, míg a jó szigetelés energiatakarékosságot nyújt. Ezzel szemben a zárt rendszereknél a tartály a műanyag mellett készülhet üvegszálat műanyagból, rozsdamentes acélból vagy éppen műanyaggal bevont acélból is, de a leggyakoribb a zománcozott acél – ezt az anyag tartóssága indokolja. Ennek az anyagnak magas eléggé a szilárdsága, a korrodálódás is elkerülhető, illetve ár-érték arányban is vevőbarát megoldás.

Ezeket az információkat természetesen párommal mérlegeltük és úgy láttuk jónak, ha végül mi is az elektromos bojlerek mellett döntünk új házunk felújítása során: környezetkímélőbb a gáznál, költséghatékony, könnyen beszerelhető és nem kell egy hosszú, várhatóan igencsak bürokratikus procedúrát végigzongoráznunk, mint ahogyan az a gázbojlernél lenne. Persze az éjszakai áramunk miatt mindenképpen valamivel nagyobb tartályt kellett majd beszerezni a kényelmi faktor miatt, de a pontos mértékét nyilván a szakértőkre – természetesen a https://futesrendszerek.hu/-ra – bíztuk, merthogy azóta diákom javaslatára be is szereltettünk egyet.

Mióta megtörtént a beszerelés és használatba is vettük az új elektromos bojler rendszert, egy szavunk nem lehet, panaszmentesen tudjuk használni: tökéletesen működik minden, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. A https://futesrendszerek.hu/-val is teljesen elégedettek voltunk, egészen a megkereséstől a munkálatok végéig: a kiküldött csapat szuper munkát végzett, tényleg szuper döntés volt először a diákom javaslatára figyelni, utána pedig velük megcsináltatni az elektromos bojlerünk beszereltetését.

elektromos bojlerek