Hogyan zajlik a csatorna beszerelés?

Szeretem a magyar irodalmat és mindent, ami számomra új. Ilyenek az új információk. Szeretek utánanézni egy-két dolognak, például hogy élnek-e még ősragadozók a tengerben vagy az óceánokban? Egyes szakmát is szívesebben kivesézek, például hogy egy kőműves mit végez el, vagy egy csatorna beszerelő. Szomjazom a tudást, és jobb is, hogy ilyen vagyok, mert amikor csatorna beszerelésre volt szükség a házban, tudtam, mit kell tennem.

Szeretném, ha ti is tisztában lennétek azzal, mit kell tenni, és hogy hogyan zajlik egy csatorna beszerelés, mert akkor nektek sem kell fölösleges köröket futnotok.

Csatorna beszerelés lépései:

Tervezés: Először meg kell határozni, hogy hol lesz szükség csatornázásra, illetve milyen méretű és típusú csőre lesz szükséged. Részletes tervezés és egyéb befolyásoló tényezőket is figyelembe kell venni. Mindezt szakember segítségével lehet meghatározni.

Anyagok és eszközök beszerzése: Szakemberre bízod az anyagok és eszközök beszerzését, vagy inkább Te intézed el? Milyen eszközök és anyagok lehetnek szükségesek? Például ásó, markoló, csatornacsövek, illesztőelemek stb.

A terület előkészítése: A szakemberek a kijelölt területen elkezdik a munkafolyamatokat, mint például az árok kiásása, ahová majd a csöveket helyezik.

Csatornázás telepítése: Ha minden előkészültség megvan, jöhetnek a csövek, és azok szakszerű elhelyezése és beszerelése.

Betonozás: A kész munkafolyamat után a felásott területet betonozással vagy tartós anyag bevonásával biztosíthatod. A csőrendszer körül lévő kemény anyag, arra szolgál hogy az ne mozduljon el, illetve hogy megvédje a szerkezetet. Ha mindez megtörtént, jöhet a csőrendszer betemetése.

Karbantartás és ellenőrzés: Innentől kezdve számodra az a feladat, hogy időközönként vizsgáld meg, hogy nincs-e dugulás vagy bármilyen más kár a csövekben.

Fontos tudni, hogy sok mindentől függ egy csatorna beszerelés, például a terület nagyságától és fekvésétől.

Karbantartás

Elhatároztam, hogy igenis kell egy vérfrissítés a csöveknek, hiszen évek óta nem nyúltam hozzájuk, és valószínűleg az idők alatt rongálódhattak. Így az esetleges bajt megelőzöm ezzel. Néha szükség van a karbantartásra, hiszen ha semmihez nem nyúlunk évekig, az tönkre mehet, és akkor jöhet a nem kívánatos kiadások sorozata.

A szakember

Felkerestem Pest környéki szakembereket, akik vállalnak csatorna beszerelést. Találtam is a topvizgazfutesszerelo.hu oldalon. Felhívtam őket és felvázoltam nagyjából, mit szeretnék. A vonal másik végén jegyzeteltek és kérdezgettek a dolgokról, például hogy helyileg hol lenne és mikor. A szakemberrel egyeztettem egy időpontot. Az előzetes időpont arra szolgált, hogy felmérjék a munka folyamatot. Pár nap alatt megtörtént a felmérés, és már csak a szakemberekre kellett bíznom a csatorna beszerelést. Megkérdezték, mekkora cső kell, és milyen típusú. Ajánlottak dolgokat, természetesen nem értettem hozzá, így hát rájuk bíztam, akik természetesen mindenben segítettek.

A kész csőrendszerem látván elhatároztam, hogy mást is szeretnék megnézetni vagy megcsináltatni velük, mert meg voltam elégedve a szakszerű munkájukkal. Felvázoltam nekik a következő terveimet, és szintén készségesen álltak a szolgálatomra, pedig Pest megye szélén laktam. Szerencsére gyorsan megtaláltam az ideális szakembereket a terveimhez, és nem kellett fölösleges köröket futnom, hogy na mikor jönnek, mennyi idő, és nem is kellett utánuk néznem, hogy valóban dolgoznak-e, vagy csak lopják az időt. Már nem egyszer ért engemet ilyen “szakemberrel” való rossz tapasztalat, és nagyon nem volt jó, mert a feladattal se haladtak, illetve drága is volt, és még rosszul is csinálták a munkájukat. Szóval igen, ha nagy építkezésbe kezd az ember jobb ha körültekintően keres szakembert, mert nem mindegyik jó szaki, és szerintem senkinek se jó az, ha rossz munkást bérelnek fel.