Az irodalom dideregve is élvezhető?

18 éves épp elmúltam csak és január 31-én, mint később megtudtam, az év leghidegebb napján elköltöztem otthonról egy nagy vita után. A kis házunkba költöztem a város szélén, a kis keretes házak közé, ahol a miénkbe nem volt bevezetve a gáz és a víz sem. Mindössze villany volt. Aznap este, amikor kisétáltam a lakásunkból (emlékszem, volt már mobiltelefonom, egy Siemens C55 talán, amin minden gomb “kiállt” a telefonból, lehetett vakon is SMS-t írni), nem gondoltam, hogy hónapokig maradok majd. De ez lett belőle. TV, rádió, zene, számítógép, természetesen okostelefon és internet nélkül éltem. Az egyik nagy “szerelmem”, az olvasás (szépirodalom persze) folytatódott: naponta jártam könyvtárba és faltam a könyveket. Volt, hogy gimi után lefekvésig 1,5 könyvet is elolvastam. Az egyik Jack Londontól az Országúton című könyv volt: egy viszonylag ismeretlen, korai mű, amely egy fiatal srác, mint akkor én voltam, történetét mesélte el. Az egyik központi elem a hideg volt, ahogy a vagabond tinédzser nyakába vette a világot, jegy nélkül fagyoskodott tehervonatokon, étlen-szomjan vándorolt kisvárosról kisvárosra – és az olvasás közben, ahogy elképesztően fázott a lábfejem, korgott a gyomrom, az emlék nagyon erősen belém idvódott. Ez az egyik legmaradandóbb irodalmi élményem. Bár nem ebben az értelemben szoktuk használni, de “mind az öt érzékem” valamelyest átérezte a főhős kalandjait. Soha jobbat!

De ahogy az idő haladt előre, felnőttem én is, és apaként, gyerekekkel nyilvánvaló, hogy a fűtés és a víz bizony alapszükségletek. Apropó, fűtés! Nemrég megtudtam, hogy az elektromos fűtés ára nem feltétlenül nagyobb, mint a másik fűtés típusoké! A Klímaglobál weboldalon néztem utána, hogy milyen újítások vannak az elektromos fűtés terén, mert egyre több eladó és kiadó lakás, amit az interneten nézegettünk, fűtőpanelekkel van felszerelve! És ez mennyire jó megoldás? Nézzünk utána egy kicsit!

Máig is kérdés, hogy az elektromos fűtőpanelek inkább kiegészítő fűtésként hasznosak más rendszerek mellett vagy magukban is megállják a helyüket. A válasz kicsit bonyolultabb talán, mint várjuk: “nincs egy méret mindenkinek”. Vagyis bizonyos lakásokban könnyedén megugorja a lécet és magában is jól elboldogul egy elektromos fűtési rendszer, míg másokban csak kiegészítőként használható. A legfőbb mérce ennek eldöntésére a lakás állapota. Egy rosszul inzulált, huzatos lakást mindenféle fűtési rendszerrel nehéz felfűteni, de én úgy gondolom, az elektromos abszolút nem alkalmas erre. Azonban egy új építésű vagy kiváló állapotú, nagyszerű hőszigetelésű lakásban vagy házban az elektromos fűtőpanel is szuperül működhet. Ne feledjük, az árakat úgy kell figyelni, hogy egyetlen panel általában egy szobát vagy helyiséget tud felfűteni.

Persze nem akarom azt mondani, hogy profi vagyok a témában, mert utánaolvastam és átnéztem pár cikket és honlapot: azt ajánlom, ha kérdésed van, hívd a Klímaglobál csapatát, ők a honlap szerint nagyon szívesen válaszolnak bármilyen felmerülő kérdésre! Itt is vannak a mobilszámaik: 06 70 675 72 18 és 06 70 675 72 18. Ha pedig a telefonálást nem neked találták ki, csak dobj egy üzenetet nekik! Ezt megteheted a honlapon a Kapcsolat menüpont alatt: két gombra kattinthatsz: Érdeklődés új berendezés telepítéssel együtt vagy Szervíz igény bejelentés.

Na, de vissza az ár témájára. Említettem egy jó állapotú, új ingatlant. Ha éppen építenénk a jövőben, érdemes átgondolni, hogy biztosan szükségünk van-e gázra vagy más (nem elektromos) fűtési rendszerre. Ezekkel megnehezítheti az életünket az engedélyeztetés, a hosszú munka és persze a nagy költségek (lőjünk be 7 számjegyet, vagyis 1 millió forint felett). Ezzel szemben mennyibe kerül egy elektromos fűtőpanel? Az árak a Klímaglobál weboldalon most akciósan 48450 Ft-tól kezdődnek (akció nélkül kb. 20%-kal lenne drágább, 57.000 Ft-ba kerülne), ezért egy 400 W-os BEHA PV4-es modell lehet a miénk, amelynek WiFi is része és 40 cm magas. Ezzel szemben a legdrágább modell egy 81.000 Ft-os norvég GLAMOX TPA20-as 5 év teljes körű garanciával, amelyik 35 cm magas, tartozéka egy programozható termosztát, és melynek teljesítménye 2000 W.

Várjunk csak, WiFi? Egyre többet hallunk smart vagy okos otthonokról, ebbe a gondolatkörbe illik bele a WiFis elektromos fűtőpanel is. És miért jó az nekünk, ha WiFihez tud csatlakozni és mi is hozzáférünk? Azért, mert így egy vakációról visszatérve nem kell két kényelmetlen opció közül választani, azaz hagyni kihűlni a lakást vagy hűvös lakásba érkezni, hanem elég egy kicsivel hazaérkezés előtt, mondjuk Kecskemétnél a pályáról beütni a kívánt hőmérsékletet a telefonunkba. És mire hazaérünk, láss csodát, tökéletes hőmérséklet lesz. És ez nem csak a kényelem érzését fokozza majd számunkra, hanem a pénztárcánkon is meglátszik majd, hogy több napig feleslegesen fűtünk vagy nem. Nem is beszélve arról, hogy így szintet lépünk környezettudatosságban is.

Ha úgy döntünk, hogy a Klímaglobál weboldalról vásárolunk, a folyamat nagyon egyszerű, ahogy megszokhattuk más webshopokban is, és házhozszállítás szolgáltatásuk is van, amely az ország bármely pontjára szállít: bármekkora mennyiséget, bármekkora távolságra. És ahogy írtam fentebb is, itt meg tudjuk tekinteni az elektromos fűtés árát.

elektromos fűtés ára