Az irodalmi kávézónkban mindent megtudtunk a gázpalack áráról

Kara a legjobb barátnőm a gimnázium első napjától fogva: igazi filmbeillő jelenet volt az egymásra találásunk. A harmadik emeleten lévő osztálytermünket a főbejárati és a hátsó lépcső felől is meg lehetett közelíteni – én hátra kerültem, hogy vegyek egy szendvicset a büfében, Kara pedig az aula felőli lépcsőn jött. A folyosón aztán szó szerint összeütköztünk, ugyanis jó szokásunkhoz híven az aktuális kedvenc regényünket bújtuk még menet közben is. Zavartan egymásra nevettünk, majd mikor kiderült, hogy ugyanabba a terembe igyekeztünk, már mosolyogva bemutatkoztunk egymásnak, és közösen ültünk le az ablak felőli padsor harmadik padjába.

Az irodalom szeretete azóta is összeköt minket, ezúttal is a kedvenc irodalmi kávézónkban ücsörögtünk, ahol az asztalok üveglapja alatt mindig versek lapulnak, klasszikusok, kortársak, és teljesen kezdők: nekem is van itt egy-két versem. Mondanom se kell, törzsvendégek vagyunk…

Éppen mikor a kedvenc pincérünk, Márk, kihozta a kávéinkat, belépett egy srác az üzletbe egy gázpalackkal – Márk gyorsan elésietett és hátravezette.

Mikor visszatért, rögtön faggatni kezdtük, hogy ki ez a fickó, aki gázpalackkal rohangál, mire nevetve közölte, hogy ő a futár, aki szállítja. Döbbenten néztünk rá, hogy ilyen is van? Gázpalack házhoz szállítás? Ki gondolta volna!

Erre mesélni kezdte, hogy igazából régóta létezik ilyen szolgáltatás, de valószínű, hogy a köztudatban annyi infó van róla, mint amennyit mi tudtunk, pedig nagyon kényelmes, akikkel Márkék dolgoznak egy kisebb csapat, családiasnak mondható cég, már tudja névről, arcról, hogy ki hozza majd a megrendelt terméket, és a gázpalack ár is igen kedvező, főleg úgy, hogy benne van a szállítás is.

Na, itt már engem is érdekelni kezdett a dolog, mert bár nálunk a panelban vezetékes gáz van, a szüleimnek mindig én viszem a gázpalackot, mert már öregek, és nem akarom, hogy megerőltessék magukat, de néha már nem könnyű megoldani.

Márk elmondta, hogy Budapesten kiszállítással együtt 6 ezer forint a 11 és fél kilós Pb gázpalack, a 23 kilós pedig 11 ezer. De ezenkívül még rengeteg másféle gázt is szállítanak, mondta, és kezembe nyomta a névjegyüket, majd elsietett a dolgára.

Rögtön rákerestem a honlapra, és elámultam: valóban nagyon széles skálán mozgott a kínálat, és a gázpalack ára mindenhol elég kedvező volt. Csak reflexből pörgettem végig az egészet, nem gondoltam, hogy találok olyat a Pb gázon kívül, ami a hasznunkra válna, Kara is figyelte mellettem a felhozatalt: targoncagáz, propán gáz, grill gáz (kisebb kiszerelésű Pb gáz, kempingezéshez, kerti sütögetéshez, amúgy király ötlet!), továbbá hélium, CO2, argon, nitrogén, acetilén, oxigén és corgon. Elsőre nem értettem, honnan ismerős az acetilén gáz, aztán leesett, hogy édesapám azt használja hegesztéshez a műhelyben – tipikus örökmozgó nyugdíjas. Itt azonban már nem voltam tisztában az árakkal, ezért elnézést kértem Karától és gyorsan rácsörögtem apura.

gázpalack ár

Kérdeztem, hogy ugye jól emlékszem, hogy acetilént használ? „Igen, felelte, és éppen fogyóban van, jó is hogy kérdezem.” De még milyen jó! Kérdeztem tovább: és egy 2 literes palack jó áron van 11 ezer forintért? „Hát, kérdezett vissza, mekkora palackban van?” 14 literes, feleltem, bár fogalmam sem volt, hogy ennek mi a jelentősége. „Az árát úgy nézd, hogy ebben házhoz szállítás is van!”

Apa persze rögtön értetlenkedni kezdett, hogy milyen házhoz szállítás?? Így gyorsan felvázoltam neki, hogy a jövőben esetleg egyszerűbben megoldhatják így a gázpalack kérdést, felvázoltam az árakat, hogy lássa: a gázpalack ára teljesen rendben van, és cserébe nem kell hozzám igazodniuk, ami nekik sem volt egyszerű.

Mivel Apu az okostelefonok világában nem volt otthon, megígértem, hogy sms-ben átküldöm neki a telefonszámot, ahol a rendelést is le tudja bonyolítani.

Nagyon örültem, hogy ez a véletlen találkozás a futárral a kávézónkban ilyen jó véget ért, örömünkben rendeltünk is egy bécsi kávét Karával, hogy méltón megünnepelhessük: nem kell többet ide-oda furikáznom gázpalack futárként, és a szüleim is jól járnak!