Amikor az egész család a leckét írja

Kedd este éppen a nappaliban ültem és végre jutott időm egy kis olvasásra, amikor bánatos arccal megállt előttem a nyolcadikos fiam. Ennyit a nyugodt olvasásról, gondoltam, és rákérdeztem, mi bántja ennyire. Hamar kiderült, hogy a másnapi házi feladatával akadt el, semmi ötlete nincs az esszéíráshoz. Az érvelő esszék írását tanulják magyar órán és másnapra írniuk is kell egy legalább másfél oldalas érvelést a napelemekről. A téma hallatán csak pislogni tudtam, mert még én sem tudnék most így hirtelen érvelni a napelemek mellett (vagy esetleg ellen) másfél oldalban; lássuk be, ez még Petőfinek is nehezére esett volna, pedig ő aztán ügyesen bánt a szavakkal. Természetesen nem hagytam ilyen csüggedt állapotban az egyetlen fiamat, úgyhogy hamar előkerítettem a férjemet a kertből és a fiam kezébe nyomtam a laptopot, hogy inspirálódjon és kérdezgesse az apját, ő többet tud a napelemekről, mint én.

Annyira gyorsan beszélgetés alakult ki apa és fia között a témáról, hogy én vettem a kezembe az internetes keresést és különböző, napelemekkel foglalkozó cégek oldalait olvasgattam. Az már az első néhány oldal átfutása után egyértelmű volt, hogy az egyik legnagyobb motiváló tényezőt a napelem pályázatok jelenthetik. Nyilvánvalóan nem kezdhette az esszét a fiam azzal, hogy a napelemek hasznosak, mert van a telepítésükre pályázat és támogatás, de felírtam, egy érvnek majd jó lesz. Keresgéltem tovább és főleg olyan előnyöket tudtam összeírni, amiket magamtól is mondtam volna, hogy környezetbarát, megújuló energiaforrás, hosszútávon nagyon gazdaságos… De azt például nem tudtam, hogy már akár 10 év alatt megtérülhet a napelemes rendszer ára.

napelem pályázatok

Ahogy belehallgattam a fiúk beszélgetésébe, ők nem a pályázatokról beszéltek, hanem a napelemes rendszerek működéséről, hogy hogyan lehetséges a nap energiáját árammá alakítani. Büszke voltam magamra, hogy egy ilyen műszaki témához is hozzá tudok tenni valamit, amire a mérnök férjem nem gondolt, úgyhogy elújságoltam nekik, amit megtudtam a napelem pályázatokról. Vissza nem térítendő támogatást nem találtam, de remek lehetőségnek bizonyult a kamatmentes kölcsön. 0% THM-el lehet felvenni egy kölcsönt, ami egészen magas összeg is lehet és nem csak magánszemélyek számára elérhető, hanem társasházak és lakóközösségek is pályázhatnak rá. A maximum húsz éves futamidő alatt megtérül a napelemek ára és akár az áramszolgáltatónak addig befizetett összegből is ki tudjuk fizetni a kölcsönt, mivel a napelemek felszerelésével elvileg teljes mértékben kiváltjuk az áramszolgáltatót. A férjem felvilágosított, hogy ez sajnos nem minden esetben van így, de a legtöbbször azért szokott működni. A hálózatra kötött napelemek remek előnye, hogy kevesebb energiatermelés esetén ki tudják pótolni a hálózatról a hiányzó mennyiséget, így meg sem érzi a háztartás a borús hónap következményeit. Felmerült bennem, hogy akkor ez biztosan működik fordítva is, tehát ha felesleget termel a napelem, az áramszolgáltató jóváírja valahogy azt nekünk. Igen, valóban van ilyen opció az internet szerint, de tudni kell hozzá, rengeteg papírra és engedélyre van hozzá szükség, plusz jóval a piaci ár alatt fizet érte a szolgáltató. Ezért nem érdemes erre játszani; ideális esetben a napelem pont elegendő áramot termel a háztartásnak.

Már nagyon okosnak éreztem magam a napelemes rendszerek és pályázatok témakörében, amikor a fiam kijelentette, hogy köszöni szépen a segítséget, elmegy megírni az esszét. Mi még maradtunk a laptop előtt a férjemmel és további információkat keresgéltünk, már csak kíváncsiságból. Megkérdeztem, hogy nekünk lehetne-e napelemes rendszert telepíteni a tetőnkre, mire elgondolkozott, hogy szerinte biztosan. Láttam, hogy nagyon megragadt az ötlet a fejében; mire visszaért a fiam a két és fél oldalas esszével (túl jól sikerült az információk gyűjtése), már a napelemek igénylését nézegettük. Ki tudja, lehet, hogy minket is meggyőz majd az az esszé, nem csak a tanárnőt.