A könyvtárban hallottam a napelem pályázatról

Két szenvedélyem van: az irodalom és a környezetvédelem. Imádok olvasni, teljesen kikapcsol és ellazít. Ezt a hobbimat leginkább a természetben szeretem űzni, a jó, oxigéndús levegőn, tiszta, háborítatlan környezetben. Az a gond, hogy ezzel sajnos a fővárosban nem sok esélyem van találkozni, emiatt ezt csak akkor tudom átélni, amikor hazamegyek a szüleimhez, mivel ők vidéken laknak.

A környezetvédelemért mindent megteszek, amit csak tudok. Szeretném, ha a gyerekeim egy jobb, egészségesebb világban nőnének fel, és ha több lehetőségem lenne olyan környezetben olvasni, amire vágyok. Sajnos nem sok esély van arra, hogy ez megvalósul, viszont nem szeretném feladni, ugyanis ha nem teszek semmit az ügy érdekében, akkor biztos, hogy nem lesz jobb a helyzet.

A minap eldöntöttem, hogy nem elégszem meg csak a szemétszedési akciókkal, valami komolyabb dologba vágom a fejszém. Elhatároztam, hogy a napelem telepítés pályázat segítségével energiahatékonyabbá teszem az otthonomat.

A napelem telepítés pályázatról az egyik ismerősömtől hallottam, akivel a könyvtárban ismerkedtem meg. Ő küldte el nekem a napelempalyazatok.hu weboldal linkjét, hogy részletesebben is informálódjak a támogatásról.

Az internetes oldalon minden kérdésemre választ kaptam, sőt még olyanokra is, amik fel sem merültek bennem, viszont nagyon hasznosak. A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat által 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják az épületeiket korszerűsíteni akarókat. A felvehető hitel 500 ezer és 10 millió forint között mozog, ami a napelemek mellett fordítható még hőszivattyúk telepítésére, napkollektorokra, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére is. Tehát igazából mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat. Ez rendkívül jó hír, mert én minden energiahatékonyságot támogató kezdeményezésben benne vagyok.

A pályázatnak természetesen vannak feltételei, de szerencsére ezek nem teljesíthetetlenek. A pályázóknak 10% saját forrással mindenképp kell rendelkezni, enélkül fölösleges pályázni. A futamidő viszont nagyon kedvező, ugyanis csak húsz éven belül kell visszafizetni a pénzt a Magyar Fejlesztési Banknak.

Nekem a károsanyag-kibocsátás minimalizálása a legfontosabb szempont a tervezett lakásátalakításnál, de nem csak emiatt tud ez hasznos lenni, hiszen a napelem rendszer megtérülő beruházásnak számít. A napelemek segítségével a villanyszámláktól könnyen meg lehet szabadulni. A napelemek folyamatosan termelik az áramot, legalábbis a napsütéses órákban, így akár sokkal több energia is termelődhet annál, mint amennyire valóban szükség van. A megmaradó áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Szerintem akkor sincs gond, ha nem termelődik fölösleges áram, hiszen az sem rossz, ha a havi számlák egy részétől megszabadulok.

A weboldalon feltüntetett információk szerint egy profin megtervezett és kivitelezett napelem rendszer költségei 8-10 éven belül megtérülnek. Ehhez profi munkára, valamint minőségi alkatrészekre van szükség. A silány napelemektől nem kell nagy csodákat várni, azonban a minőségi napelemek akár hosszú évtizedekig termelhetik az energiát. Magyarországon a napsütéses órák száma nagyon magas: 1800 és 2000 óra között mozog egy évben. Ennek köszönhetően jó napelemekkel akár 1250 kWh energiát is lehet termelni egy év alatt. Tehát a földrajzi adottság adott, már csak ki kell használni ezt a nagy előnyt.

Én természetesen pályázni fogok. Nem szeretnék lemaradni erről a lehetőségről. Remélem, hogy sikerül nyernem és tenni tudok valamit a károsanyag-kibocsátás ellen. Jó lenne, ha mindenkinek olyan fontos lenne ez a kérdés, mint nekem, hiszen akkor nem itt tartanánk.